18 Ocak 2010 Pazartesi

hiçbir şey düşünmeme sanatı

yanlış anlaşılmasın efendim. gün içinde düşündüğüm her şeye "hede sanatı, hödö sanatı" gibi isimler takma huyum yoktur. bu başlığın sebebi kelime dağarcığımın kıtlığı, ya da sabah sabah aklıma başka kelime gelmemesidir.
bu hiçbir şey düşünmeme sanatını dün gece uyku tutmayınca uygulamaya çalışmama rağmen muvaffak olamadım. halbuki kendisinin beni daha önce pek çok uykusuz geceden, sırf beynimi durduramadığım için cereyan eden pek çok hezeyandan kurtarmışlığı vardır. dün gece işe yaramamasının sebebiyse hafiften baş gösteren mide rahatsızlığım olsa gerek. sonuç olarak dün gece uyku tutmayınca, beynim yine durmayınca, hiçbir şey düşünmeme sanatı da işe yaramayınca kafama üşüşen yüzlerce düşünceden biri de bloguma bununla ilgili bir yazı yazmaktı.
çok basit bir sırrı var aslında sanatımızın: odaklanmak. ama o hep beyninizi kemiren düşüncelere değil, etraftaki herhangi başka bir şeye. odaklanmanın başka bir püf noktası ise, odaklandığınız şeyin üzerine asla düşünmemek. mesela gece yatağınızdasınız. etraf sessiz. dışarıda inceden yağan yağmurun, yağmur yağmıyorsa gecenin içinden gelen başka bir sesin varlığına odaklanabilirsiniz. bu sesin mümkün olduğunca düşük volümlü olması,ve tabii ki dikkatinizi dağıtacak kadar rahatsız edici olmaması gerekiyor. odaklanmanız gereken şey şu: o ses hep orada. odaklandığınız şey ise o sesin varlığı, ve sizin o sesi duyuyor olmanız. gözleriniz kapalı ve bir ses duyuyorsunuz. çalışan tek organınız kulaklarınız. beyniniz uzun zaman önce inzivaya çekilmiş. (beyninizin berrak bir derenin dibinde yatan, yerinden oynatılamayacak kadar ağır bir taş olduğunu, ve üzerinden serin suların sakince süzüldüğünü hayal edebilirsiniz. özellikle yağmura odaklandığınızda bu oldukça işe yarıyor.) o sesin nereden geldiği, alçalıp yükselmesi, sizin neden o sesi dinlediğiniz önemli değil. hiçbir düşünce yok. sadece ses var.
sese odaklanamam, iyice uykum kaçar diyenlere gözlerini sıkı sıkı kapatıp, sonra göz kapaklarını hafifçe gevşetip karanlığın içinde kımıldayan şekillere odaklanmalarını tavsiye edebilirim. bir önceki örnekte kulaklarınız için geçerli olan şey bu sefer gözleriniz için geçerli. gözleriniz kapalı ve sadece göz kapaklarınızın önünde yanıp sönen şekiller var. hiçbir düşünce yok.

uyku bir yandan basit, bir yandan karmaşık birşey aslında. düşünmeyi durduramamaktan kaynaklanan uykusuzlukta, sırf bir dakika bile beyninizi boşaltmayı başarabilirseniz ne olduğunu anlamadan uykuya dalıyorsunuz.

maksat koyun saymaya alternatif olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder